Vücuttan Yağ Alınması

Vücuttan Yağ Alınması (Liposuction)

Liposakşın ameliyatı, basit anlamda vücuttan yağ alma işlemi olarak tanımlanabilir. Genellikle vücudun istenen her yerinden yağ aşınabilmektedir ancak sıklıkla göbek, bel, basen, bacaklar, kollar bu ameliyatın yapıldığı yerlerdir.

Yağ dokusu kadınlarda popo ve basen, erkeklerde karın ve bel bölgelerinde depolanmaya meyillidir. Bu yağ birikimi olan hastalar spor ve diyet yapmalarına rağmen yağlarını eritemedikleri zaman plastik cerrahlara başvururlar. Liposakşın için ideal olan hastalar kilo vermek için değil vücut şekillendirmek için gelen hastalardır. Genellikle boy ve kilo değerlendirmesi yapılarak hastaların vücut kütle indeksleri hesaplanır. Bazen hastaların önce zayıflaması sonra liposakşın yapılması tercih edilebilir çünkü hastaların beklentisi fazla kilolarını vermek olabilir. Oysa bu ameliyatta istediği kadar yağ alındığı algısı doğru değildir. Gereğinden fazla yağ almanın çeşitli riskleri vardır ve bu risk analizi hastaya birlikte yapılmalıdır.

Ameliyat öncesinde hastaların tüm genel değerlendirmeleri yapılmalıdır. Dikkat edilmesi gerekli olan faktörleri sıralayacak olursak.

  • Kişinin kilosu
  • Yaş, cinsiyet
  • Cilt kalitesi (elaksiyet, gerginlik vs.)
  • Hastanın diyabet ve başka bir hastalığının olup olmadığı
  • Daha önce liposakşın geçirilip geçirilmediği

Liposakşın ameliyatları yapılacak bölgeye göre değişmekle beraber 2-3 saat sürer ameliyatlardır. Bazen 1 gece hastanede kalınır ve sabah vizitinde taburcu olunur. Başka ameliyatlarla beraber kombine edilebilir. Ameliyatta kullanılan uçları kunt kanullerle yapılır. Bu kanullerin vücuda girebilmesi için milimetrik boyutlarda delikler açılır. Bu deliklerde iz kalır ancak delikler göbek deliği, kaşık çizgisi gibi yerlere saklanarak iz gizlenir. İşlemden önce, içerisinde lokal anestezik madde bulunan sıvı vücuda verilir, böylece ameliyatta hem kanama olmaz hem de ameliyat sonrası ağrı çok hafifler hatta hiç olmaz.

Ameliyat öncesi hasta odasında hasta fotoğrafı alınır. Ardından liposakşın yapılacak bölgeler işaretlenir. Liposakşın yapılacak her bölgenin kendine has anatomik özelliği vardır. Bu bölgelerdeki yağ dağılımı ve yağ katmanları arasındaki farklar operasyonun tekniğini etkiler.

Son zamanlarda liposakşına yardımcı teknikler geliştirilmiştir. Lazerli veya ultrasonlu liposakşınlar, liposakşın ile yağı çekmeden önce işi veya ses dalgalarıyla yağın yumuşatılması sonrasında çekilmesi işlemleridir. Bu yardımcı yöntemler sayesinde morluk, şişlik daha az olabilir. Ameliyat sonrası konfor daha fazladır. Kanullerin ulaşamadığı yerlerdeki yağlar da kolaylıkla alınabilir.

Ameliyat sonrası hastalara korse denilen giysiler giydirilir. Hastanın sıvı dengesi, tansiyonu takip edilir. Gerekirse sonda takılır. İlk birkaç gün morluk şişlikler oluşabilir. Cilt altında sertlikler oluşur ve 2-3 ayda geriler. Bazen masaj yapılması önerilir. Korsenin 2-3 ay civarı giyilmesi önerilir. Hastalar kısa süre içerisinde mobilize edilir. Ameliyat sonrası diyet ve egzersizlere dönmesine izin verilir, ağır sporlara 1 ay sonra başlanır.

Liposuction ameliyatı ne demektir?

Vücudun belirlenen bölgelerinden kanul denilen aletler yardımıyla yağ çekme işlemine liposuction denilmektedir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Genellikle bir gece hastane yatışı yeterlidir.

Liposuction için kimler uygun adaydır?

Aşırı kilosu olmayan, diyet veya spora rağmen bazı bölgelerde yağ depolanması olan ve vücut şekillendirme isteyen, cilt kalitesi iyi olan hastalar liposuction için uygun hastalardır. Liposuction kilo vermek için yapılan bir işlem değildir. Aşırı kilolu hastalar, sarkık cildi olanlar, karın içi yağlanması fazla olanlara önerilmez.

Liposuction ameliyat süreci nasıldır?

Yapılacak bölgelere göre değişmekle beraber 2-4 saat suren bir ameliyattır. Genel anestezi altında yapılır. Belirlenen bölgelere, içerisinde kanamayı ve ağrıyı engelleyen ilaçlar olan bir sıvı enjekte edilir. Belirli süre beklenildikten sonra işlem gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası korse giydirilerek hasta odasına alınır.

Vaser liposuction, laser liposuction veya klasik liposuction arasındaki farklar nelerdir?

Teknolojinin ilerlemesiyle liposuction ameliyatında kullanılan teknikler de gelişmiştir. Vaser denilen radyo frekans dalgalarıyla yağın eritilerek sıvı hale getirildiği veya lazer kullanılarak yağın eritilip sıvı hale getirildiği teknikler kullanıma girmiştir. Klasik liposuctiondan farkları, bu cihazlar sayesinde yağ doku daha yumuşar, sıvı hale gelir ve belirlenen bölgelerden yağ dokusunun alınması kolaylaşır. Bu teknikler sayesinde klasik liposuctionda daha fazla görülen, kanama, morluk, ağrı, düzensizlikler daha az görülür. Yağ dokunun daha homojen şekilde alınması sağlanır.

Liposuctiondan sonra sonuç hemen görülür mü, ne kadar beklemek gerekir?

Liposuction bir kilo verme ameliyatı değildir. Elbette ameliyatta yağ alınacağı için kilo kaybı olur ancak asil amaç vücudu şekillendirmektir. Her ameliyat gibi liposuctionda da ödem oluşur, oluşan ödemler yaklaşık 1-2 gibi bir surede giderek azalır. Vücut sekli 3 ay gibi bir surede ortaya çıkar.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

Liposuctiondan sonra 6 hafta korse kullanılması önerilir. Gerekirse 6 haftanın sonunda 6 hafta daha geceleri önerilebilir. Hastaların diyetlerine dikkat etmesi, kilo almamaları önerilir. 2 hafta sonra hafif masajlar yapılabilir. Ameliyattan 2 gün sonra duş alınabilir. Ameliyattan 1 hafta sonra yürüyüşler yapılabilir ancak spora 1 ay sonra izin verilir.

 


Whatsapp Destek

Whatsapp Destek Hattı

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?