Burun Estetiği (Rinoplasty)

YÜZ ESTETİĞİ

Burun Estetiği (Rinoplasty)

Rinoplasty ameliyatı plastik cerrahların en sık yaptığı ameliyatlardan biridir.

Teknik zorluklarının yanı sıra, tüm estetik ameliyatlarda öne çıkan hasta memnuniyeti ve kabul edilebilir estetik sonuca ulaşmak asıl zorluktur. Burun insan yüzünde temel belirleyici role sahiptir. Yüzün tam ortasındadır ve estetik algıda ilk göze çarpan organımızdır. Bu nedenlerle hakkında onlarca kitap yazılmış bu ameliyatın, burun anatomisine hakim, estetik-sanatsal görüşe sahip, el becerisi iyi ve tüm bunlara ilave olarak çok iyi bir eğitim almış cerrahlarca yapılması benim kişisel önerimdir.

Burun estetiği nedir?

Rinoplasti, burun şeklinin ve beraberinde varsa nefes problemlerinin de düzeltildiği bir ameliyattır. Yüzün tam ortasında ve estetik görünüşü direkt etkileyen bir organımız olması dolayısıyla estetiği çok sık yapılmaktadır.

Burun ameliyatı nasıl yapılır ve çeşitleri var mıdır?

Burun ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Teknik olarak açık ve kapalı olmak üzere iki teknikle yapılır.
Açık teknikte burun on kısmındaki ciltten birkaç mm’lik bir kesi yapılır, buradan ilerlenerek burun içerisinde de kesiler yapılır ve burnun sırtına, ucuna, septum denilen burun kıkırdağına kolaylıkla ulaşım sağlanır.
Kapalı teknikte ise burun on kısmındaki deriden kesi yapılmaz, burun içerisinden yapılan kesilerle girilir ve yine ayni anatomik yapılara ulaşım sağlanır.
Hem açık hem kapalı teknikte temel amaç, burun sırtında kemik veya kıkırdak fazlalıkları varsa bunları azaltmak, septum kıkırdağında nefes almayı bozan anatomik sorunları çözmek, burun ucunun acısını uygun düzeylere getirmek, burun kanatlarını düzenlemek gibi anatomisi bozulan yapıları düzeltmektir.

Ameliyat öncesi burnun nasıl olacağı görülebilir mi, simülasyon ne demektir?

Rinoplasti öncesi bazı hastalar fotoğraf çekilerek ameliyat sonrası burnun görüntüsü hakkında bilgi sahibi olmak isterler. İki veya üç boyutlu programlarla bunu yapmak mümkündür. Burun üzerinde bilgisayar programı sayesinde oynamalar yapılarak şekil değişiklikleri yapılabilir. Burada önemli bu programlar birer animasyondur ve gerçeği yansıtmaz, gerçeğe biraz yaklaşabilir. Çünkü insan dokusu, çok faktörlü, değişken, pek çok etkenden etkilenen bir yapıdadır. Bu nedenle yapılan simülasyonlardan bir miktar sapmalar olabilir.

Burun estetiği kaç saat sürer, hastanede yatış gerekir mi? Ameliyat sonrası süreç nasıldır?

Ortalama ameliyat suresi 1.5-2 saattir, hastalarımız burun içerisinde silikon splintleri ve burun üzerinde bant ve atelleri ile odalarına alınırlar. Bir gece hastanede yatış yapılır. Ertesi gün hastalarımız ilaçları yazılarak taburcu edilir. Yazılan ilaçlar, antibiyotik, ağrı kesici, okyanus suyu spreyler, hapşırığı engellemek için anti histaminik tabletlerdir. Ortalama 5 gün sonra hastalarımız tekrar çağrılarak silikon splintleri ve burun atelleri çıkarılır. Burun atelleri çıkarıldıktan sonra burun üzerine yaklaşık 5-6 gün kalacak ince bantlar yapılır. Hastalarımız ameliyattan 2 gün sonra duş alabilirler. Buruna uygulanan bantlar su geçirmez.

Burun estetiği ameliyatından sonra şişlikler ne zaman geçer, sonuç ne zaman belli olur?

Rinoplastiden sonra iki çeşit ödem görülür. Bir tanesi erken dönemde göz çevresi, yanaklar, alın gibi yerlerde kimi zaman morlukla beraber görülen ödemdir ve bu ödem yaklaşık on gün içerisinde tamamen geçer. İkinci ödem ise burnun kendi içerisindeki değişimin olduğu ödemdir. Burun iyileşme süresince bu ödem kademeli azalır ve burun sürekli değişir. Ortalama burnun iyileşmesi 1 yıl denmesinin nedeni budur. Burun ortalama olarak rinoplastiden sonra 1 yıl içerisinde nihai görüntüsüne kavuşur.

Rinoplastiden sonra nelere dikkat edilmelidir, hangi sıklıkla kontrollere gelinir?

Rinoplastiden sonra 3 ay boyunca gözlük takılmaması, burnun travmalardan korunması istenir. 1 hafta sonra yürüyüşlere başlanabilir,1 ay sonra spor yapılabilir. Sigara kullanılmaması tavsiye edilir. İlk 3 ay steroidli spreylerden uzak durulması önemlidir. Ameliyattan sonra 1-6-12. ay kontrolleri yapılır. Kimi cerrahlar daha farklı zamanlarda kontrol yapabilir.

 


Whatsapp Destek

Whatsapp Destek Hattı

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?