Yağ Enjeksiyonu (Lipofilling)

Yağ Enjeksiyonu (Lipofilling)

Yağ dokunun bazı bölgelerden alınarak gerekli görülen, vücudun istenen bölgelerinde güzel görüntü oluşturulması işlemidir. Özellikle kalçalar, memeler, dudaklar, yüz yağ enjeksiyonunun en fazla yapıldığı bölgelerdir. Yağ alınması işlemi genellikle karından, daha nadirense basen, diz içi, uyluklar gibi bölgelerden alınır.

Yağ doku, verildiği bölgeye hacim kazandırır. Verildiği bölgede beslenen yağ hücreleri kalıcı hale gelirler. Genellikle tek seansta yeterli hacim veya görüntü sağlanamaz çünkü verilen yağ hücreleri yaşamayıp erirler. 2-3 ay sonra 2. Seans önerilir, hatta genellikle 2-4 seans gerekir. Verilen bölgede yaşamayı başaran hücreler kalıcı hale gelir ve tekrarlamak gerekmez.

Yüz bölgesinde yanaklar, elmacık kemikleri, dudaklar, şakak bölgeleri, alın yağ enjeksiyonunun yapılabildiği bölgelerdir. Bu bölgelerde enjeksiyon için fazla miktarda yağ gerekmez. Popo büyütme isteyen hastalarda fazla miktarda yağ alınması gerekir, düşük miktar yağ yeterli görüntüyü oluşturmaz.

Yağ alma işlemi bu işlem için özel hazırlanmış yağ alma kanülleri ile yapılır. Lokal veya genel anestezi altında yapılabilen bir işlemdir. Yağ verilecek alan çok genişse genel anestezi tercih edilebilir. Alınan yağ özel işlemlerden geçirilerek hazırlanır, bazen kalıcılığı artırmak için trombositten zengin plazma (PRP) ile karıştırılabilir.

Ameliyat sonrası hafif morluklar şişlikler oluşabilir. Yağ enjeksiyonu yapılan bölgelerin başı ve travmadan korunması önerilir. Örneğin popoya yağ enjeksiyonu yapıldıktan sonra simit ile oturulması, aşırı baskılı tayt gibi giysilerin giyilmemesi, atarken yan yatılması önerilir. Sigara kullanılması yağ hücrelerinin yaşayabilirliğini azaltabilir, bu nedenle ameliyat öncesi ve sonrası sigara bıraktırılır. Hastanede yatış gerekmez, aynı gün hasta evine gönderilebilir. Antibiyotik ve ağrı kesici kullanılır. Genelde iyileşme süresi 1 haftayı bulur.

Yağ enjeksiyonu veya yağ dolgusu nedir?

Yağ enjeksiyonu veya Yağ dolgusu, insan vücudunun bazı bölgelerinden alınan Yağ dokusunun çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra, ihtiyaç duyulan alanlara verilmesi işlemidir.

Yağ enjeksiyonu nerelere yapılır?

Yağ enjeksiyonu vücudun hemen her yerine yapılabilir. En sıklıkla;

  • Yüz (dudak, yanak, alin, elmacık kemiği bölgesi vs.)
  • Eller
  • Popo
  • Meme
  • Vücudun çökük alanları

Yağ enjeksiyonu için genel anestezi almak mi gereklidir, başkasının Yağı başka birine kullabilabilir mi?

Enjeksiyon yapılacak alan küçük bir bölgeyse genel anesteziye gerek yoktur, lokal anestezi ile işlem yapılabilir. Hastanede yatış gerektirmez, ayni gün taburcu olunabilir. Başkasından alınan Yağlar başka birine kullanılmaz.

Yağ enjeksiyonunun kalıcılığı ne kadardır, tekrar etmek gerekir mi?

Yağ enjeksiyonu yapıldıktan sonra enjeksiyon yapılan bölgede beslenmesi beklenir. Bu bölgede canlı hücrelerin canlılıklarını sürdürmesi sonucu kalıcılık sağlanır. Ancak bazen konulan canlı hücrelerin bir kısmı tutmayabilir ve erime olabilir. Her hastada olmamakla beraber bazı hastalarda tekrarlamak gerekebilir.

Yağ enjeksiyonu diğer ameliyatlarla beraber yapılabilir mi?

Yağ enjeksiyonu basit bir uygulama olduğu için pek çok ameliyatla (burun, meme, karin germe vs.) kombine edilebilir.

Son yıllarda popülaritesi gittikçe artan Yağ enjeksiyonuyla ilgili bilgi ve birikimimi gittikçe artmaktadır. Estetik cerrahinin pek çok ameliyatı artık Yağ enjeksiyonuyla kombine edilmektedir.

Yağ enjeksiyonu işlemi nedir, nasıl yapılır? Yağ nerelerden alınır ve nerelere verilir?

Yağ dokunun bazı bölgelerden alınarak gerekli görülen, vücudun istenen bölgelerinde güzel görüntü oluşturulması işlemidir. Özellikle kalçalar, memeler, dudaklar, yüz Yağ enjeksiyonunun en fazla yapıldığı bölgelerdir. Yağ alınması işlemi genellikle karından, daha nadirense basen, diz içi, uyluklar gibi bölgelerden alınır. Yağ alma işlemi bu işlem için özel hazırlanmış Yağ alma kanulleri ile yapılır. Lokal veya genel anestezi altında yapılabilen bir işlemdir. Yağ verilecek alan çok genişse genel anestezi tercih edilebilir.

Yağ enjeksiyonunun amacı nedir? Kaç seans yapılır?

Yağ doku, verildiği bölgeye hacim kazandırır. Verildiği bölgede beslenen Yağ hücreleri kalıcı hale gelirler. Böylece Yağ enjeksiyonu ile istenen bölgelere hacim kazandırılmış olur. İlk seanstan sonra Yağ hücrelerinin tutup tutmamasına göre ek seans yapılıp yapılmayacağına karar verilir.

Yağ enjeksiyonu yapıldıktan sonra Yağların erimemesi için nelere dikkat edilmelidir? Morluk sislik çok olur mu?

Ameliyat sonrası hafif morluklar sislikler oluşabilir. Yağ enjeksiyonu yapılan bölgelerin başı ve travmadan korunması önerilir. Örneğin popoya Yağ enjeksiyonu yapıldıktan sonra simit ile oturulması, aşırı baskılı tayt gibi giysilerin giyilmemesi, atarken yan yatılması önerilir. Sigara kullanılması Yağ hücrelerinin yaşayabilirliğini azaltabilir, bu nedenle ameliyat öncesi ve sonrası sigara bıraktırılır.

 


Whatsapp Destek

Whatsapp Destek Hattı

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?